FAQ - Frequently Asked Questions

Ofte stillede spørgsmål - korte forklaringer på ord, begreber og forkortelser om IT og web.

 

 

Apache

Apache er en webserver fra Apache Software Foundation.

Projektet er styret af frivillige, der udvikler serveren og skriver dens manualer. Disse frivillige er kendt som "The Apache Group".

Apache er verdens mest udbredte open source-serverprogram

Apache er frit tilgængelig. Det kan køre på de fleste styresystemer.

Officiel hjemmeside: www.apache.org

 

Artisteer

Artisteer er et program, et stykke software, der kan benyttes i forbindelse med opbygning af templates til Joomla, WordPress og andre "content management systemer" (CMS).

 

Backend

Backend er administrator området, kontrolpanelet i Joomla!, WordPress og andre Content Management Systemer (CMS).

Det er et område, som brugerne normalt aldrig har adgang til. Her kan du i Joomla og WordPress installere nyt, ændre template, oprette, slette og redigere artikler etc.

 

Browser

En (web)browser er et computerprogram, som bruges til at hente og vise hjemmesider.

Eksempler på browsere:

 • Internet Explorer
 • FireFox
 • Chrome
 • Safari
 • Opera

 

Brute force attack

Brute force attack er betegnelsen for, at nogen forsøger at tiltvinge sig adgang til fx din hjemmeside via login-siden. Typisk er det en robot der forsøger at få adgang ved at kombinere forskellige brugernavne og adgangskoder. Har man en simpel adgangskode og et simpelt brugernavn, så øges risikoen for, at din hjemmeside bliver hacket.

Hvad kan du gøre. Først og fremmest:

 • Sørg for at have et stærkt brugernavn og en stærk adgangskode. Dvs en kombination at tal, store og små bogstaver samt specialtegn (bindestreg, underscore etc.).
 • Brug ikke navne i adgangskoden eller brugernavnet.

Brute force attacks forekommer i stor stil. Du kan læse mere om sikkerhed her (Joomla) (kræver login).

 

Cache

En cache er et mellemlager. Det benyttes ofte der, hvor data lige ofte læses. I cachen gemmes data der læses langsomt (fx fra en harddisk) i et hurtigt lager (fx ramm), så de langsomt læste data kan læses hurtigt.

Det kan fx være relevant i forbindelse med optimering af hjemmesider.

 

Captcha

Captcha er forkortelsen for Completely Automated Public Turingtest to tell Computers and Humans Apart.

Testen blev udviklet med det formål, at adskille mennesker og computere, med henblik på at undgå computeres adgang til afstemninger, fora m.m.

Turing i Captcha forkortelsen refererer til Alan Turing, der knækkede den tyske enigma-kode under 2. verdenskrig.

 

Cloud computing

Udtrykket "cloud computing" der på dansk kaldes "skyen" dækker over programmer og tjenester, der ikke er gemt lokalt på din egen computer. Programmerne og tjenesterne ligger på servere der er tilgængelige overalt, hvor der er internetforbindelse.

 

CMS

CMS er en forkortelse for Content Management System. Oversat til dansk indholdsstyringssystem.

Eksempler

 • Drupal
 • Joomla
 • Typo3
 • WordPress

 

CMSimple

CMSimple er et content management system (CMS), som ikke kræver nogen database. Alle data gemmes i 2 filer, content.htm (indhold) og pagedata.php (side-relaterede data).

 

CRM

CRM er en forkortelse for det engelske Customer Relationship Management. På dansk kunne man kalde "kunderelationsstyring".

 

Domæne

Et internetdomæne er et navn, der dækker over en / flere IP-adresser på internettet.

Eksempelvis www.mallorca-info.dk

 

FireFox

firefoxMozilla Firefox er en open source-browser udviklet af frivillige udviklere organiseret gennem Mozilla Foundation.

Ambitionen med Firefox har været at udvikle en lille, hurtig og enkel stand alone-browser.

FireFox er blandt andet nyttig i forbindelse med udvikling af hjemmesider, hvor en række udvidelser til FireFox gør arbejdet nemmere. FireFox er også nyttig ved test af hjemmesider i forbindelse med søgemaskineoptimering.

Firebug er en meget benyttet udvidelse til FireFox.

 

FTP

FTP er forkortelsen for file transfer protocol.

FTP er en klient-server-protokol der bruges til at overføre filer mellem to computere.

Snakker vi hjemmesider til private, foreninger og mindre virksomheder, så vil det oftest være filoverførsel mellem en PC og et webhotel.

 

Frontend

Frontend er den del af websiden der er tilgængelig for brugere, kundere og andre interesserede når de skriver de domænenavn (www.ditdomæne.dk) i en webbrowser.

Alt afhængigt af opsætningen af din hjemmeside, kan dele af frontend være forbeholdt brugere med rettigheder, der kræver brugernavn og password.

I det du læser på denne side, så benytter du samtidig SkaaningMedias frontend.

 

Google Analytics

Google Analytics er en af Googles mange tjenester. Google Analytics er en statistik-service, hvor igennem du som hjemmeside ejer kan få mange informationer om din hjemmeside, brugernes brug af hjemmesiden, besøgende osv.

Google Analytics er blevet meget populært og benyttes på utallige hjemmesider.

Fordele

 • Gratis at benytte
 • Platform uafhængigt
 • Det virker også ved skift af webhotel udbyder.

 

 

htaccess

.htaccess er en fil, der bruges af Apache (webserver). I htaccess-filen angives nogle kommandoer, som man ønsker at Apache skal udføre. Det kan fx være redirect og url rewrite.

Når du installerer Joomla, så oprettes der også en tekstfil i roden kaldet htaccess.txt

Ønsker du at benytte nogle af de muligheder der ligger i at benytte htaccess-filen, skal denne først omdøbes til .htaccess. Omdøbning af htaccess.txt til .htaccess foretages nemmest i dit FTP program.

Htaccess er en sammentrækning af hypertext access.

 

HTTP 404

Fejlmeddelelsen HTTP 404 angiver at man har forsøgt at komme til en internetside, der ikke eksisterer, typisk fordi man har tastet forkert eller fulgt et gammelt (hyper)link til en nedlagt side. Fejlen kaldes et dødt link.

I mange content management systemer kan du selv redigere fejlmeddelelsen. Det gælder fx Joomla, se vejledning til opsætning af fejl 404 side her.

 

Imap

Imap er en af de to mest udbredte metoder at modtage e-mails på. Med imap er det muligt at tilgå sine e-mails med sin e-mail klient uden, at de fjernes fra serveren. Det betyder, at du fx kan både kan se dine e-mails med dit e-mail program og fx med webmail.

Imap er forkortelsen for Internet Message Access Protocol

 

Joomla

Joomla er et Content Management System (CMS). Det benyttes opbygning og indholdsstyring af hjemmesider og webshops. Joomla hører til blandt de mest alsidige og populære Content Management Systemer i verden i dag.

 

Læs evt. artiklen "Hvad er Joomla?" på SkaaningMedia.

 

Kompatibel

Tillægsord/Adjektiv.

Forenelig, som kan fungere sammen med noget andet, modsat inkompatibel.

 

Mikrodata

Hvad er mikrodata? Mikrodata er en måde at markere indhold på for at beskrive en bestemt type oplysninger. Mikrodata bruger attributter i html-elementer.

Formålet med strukturerede data er, at du opdaterer dit website, så Google – og potentielt andre virksomheders produkter – kan forstå de data, dit website indeholder. Når Google forstår dataene på dit website, kan dine data blive præsenteret på en ny og mere attraktiv måde i Googles søgeresultarer.

Læs også om schema.org nedenfor.

 

Pagerank

Pagerank er en talværdi der repræsenterer hvad en hjemmeside er værd, set med Googles øjne.

Skalaen går fra 0-10, hvor 10 er bedst. Pagerank beregnes ud fra en såkaldt algoritme (matematisk formel).

Tildeles din hjemmesie en høj pagerank, betyder det ikke, at du dermed opnår bedre placeringer i Googles søgeresultater. Derimod er det betydningsfuldt, hvis links fra en hjemmeside med en høj pagerank peger på din hjemmeside. Det giver din hjemmeside højere værdi i Googles øjne og dermed øgede chancer for gode placeringer i Googles søgeresultater.

Gode placeringer i Googles søgeresultater forudsætter også, at Google finder din hjmmesides indhold relevant i forhold til de konkrete søgninger.

 

POP3

En af de mest benyttede måder at modtage e-mails på. Her tilgår du dine e-mails via dit e-mail program på din pc, tablet eller telefon. Beskederne downloades til den enhed, som du benytter, og beskederne fjernes samtidig fra serveren (modsat imap).

POP3 er forkortelsen for Post Office Protocol version 3

 

redSHOP

redSHOP er en open source webshop løsning, der kan bruges sammen med content management systemet (CMS) Joomla!

redSHOP er skrevet i PHP.

redSHOP er en stor webshop-løsning med rigtigt mange muligheder. De mange muligheder og kompleksiteten gør, at redSHOP ikke er en løsning for "gør det selv" begynderen. Som alt andet så er redSHOP nem at betjene, når shoppen først er på plads.

 

Responsive Web Design - RWD

RWD: Responsive Web Design

Med "responsiv webdesign" er det muligt for webdesigneren, at skabe et website, der tilpasser sig den skærm, som hjemmesiden vises i. Hensigten er at øge brugervenligheden på hjemmesiden.

Responsive Web Design er altså et forsøg på at imødekommende brugerne, uanset om de benytter en computer, tablet eller mobiltelefon.

Hjemmesider baseret på CMS systemet Joomla kan også gøres responsive.

 

schema.org

schema.org er et samarbejde mellem Google, Microsoft og Yahoo! med det formål at forbedre nettet ved at skabe et fælles ordforråd til at beskrive data på nettet. Hvis du tilføjer schema.org-markering på dine HTML-sider, vil mange virksomheder og produkter, f.eks. Google Søgning, forstå dataene på dit website. Hvis du tilføjer schema.org-markering i en HTML-formateret e-mail, vil også andre e-mailprodukter udover Gmail kunne forstå dataene.

Læs også om mikrodata ovenfor.

 

SQL injection

SQL injection er et angreb rettet mod databaselaget i en applikation, ved at indskyde fjendtlig SQl kode i et SQL kald. SQL injection-angreb er ofte rettet mod hjemmesider med HTML-formularer.

SQL injection tilskrives i øvrigt 83% af succesfulde hackerrelaterede brud på datasikkerheden.

 

Split menu

En split menu er menu, hvor man arbejder med flere niveauer i samme menu. Indholdet i menuen (links, menuelementer etc.) vises forskellige steder på hjemmesiden, fx top, venstre m.m.

Denne funktionalitet er en del af standardpakken i content management systemet Joomla.

 

Twitter

twitter-logoTwitter er et socialt netværk, hvor du kan skrive og læse mikroblog indlæg.

Twitter brugernes indlæg kaldes tweets.

Twitter blev grundlagt i 2006. Twitter har angiveligt mere end 100 millioner (2011) aktive brugere (logger på mindst en gang om måneden). Antal oprettede profiler ligger langt over 200 millioner.

Danske profiler ved udgangen af 2011: Cirka 55.000.

 

Virus

En virus er i computersammenhænge et stykke software, der kan øve stor skade på din computer, mobiltelefon, iPad m.m.

Der findes utallige varianter, og mange risikerer man at få via andre hjemmesider, e-mails, robotter der afsøger internettet for ubeskyttede hjemmesider og computere m.m.

Virus varianter er fx orme (software der spreder sig ved at inficere andre programmer) og trojanske heste (virus, der udgiver sig for at være noget andet, end den er).

Hvordan undgår du virus på computeren? Det kan være tilfældigt, men almindelig omtanke kombineret med lidt mistroiskhed hjælper. Firewall på hjemmesiden og computeren samt antivirusprogrammer hjælper alt sammen. Ligeså vigtigt er det at tage backup af det umistelige...

 

VirtueMart

VirtueMart er en open source webshop løsning, der kan bruges sammen med content management systemet (CMS) Joomla!

Ligesom Joomla! så er VirtueMart er skrevet i PHP.

VirtueMart er formentlig det mest udbredte shopsystem til Joomla med mere end 2,5 millioner downloads (2012).

Læs evt. mere på www.virtuemart.net

 

W3C

W3C = World Wide Web Consortium. W3C er en international organisation / sammenslutning der laver standarder til World Wide Web.

 

WCMS

WCMS er en forkortelse for Web Content Management System. Oversat til web dansk indholdsstyringssystem.

 

WordPress

WordPress er et af de mest benyttede blogging-værktøjer. Og ifølge eget udsagn, så betragter WordPress det også som det bedste og mest alsidige bloggring-værktøj.

 

Læs evt. artiklen "Hvad er WordPress?" på SkaaningMedia.

 

XSS, Cross Site Scripting

Cross Site Scripting kan gøre det muligt for en hacker at udnytte en hjemmeside til kriminel aktivitet. Denne form for hacking er kategoriseret højt på listen over kritiske sårbarheder.

En hacker kan udnytte Cross Site Scripting (forkortet XSS) sårbarheder til at sende skadelig kode til brugere, der kommer ind på siden.

Læs mere om emnet her.

SH404sef til Joomla hjemmesider beskytter mod forskellige trusler mod din hjemmeside, fx XSS.

 

end faq

W3Counter